Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Ενισχύεται η αντιμεταναστευτική πολιτική

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.--

Τα νέα σκληρότερα αντιμεταναστευτικά μέτρα που προτίθεται να υιοθετήσει η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής, ήταν ένα από τα βασικά θέματα και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο με στόχο την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τους υπουργούς Εξωτερικών. Ως βάση της συζήτησης θεωρείται η δήλωση υπουργών στην Πράγα, που τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός πλαισίου που θα επιτρέψει την ανάπτυξη και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ όλων των εταίρων, σχετικά με ζητήματα μετανάστευσης, ζητώντας ιδιαίτερα την ανάπτυξη δράσεων κυρίως για τη «νόμιμη μετανάστευση, την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης», αλλά και στο πεδίο «μετανάστευση και ανάπτυξη», που αφορά την εκμετάλλευση των μεταναστών που εισέρχονται υπό καθεστώς νομιμότητας για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του κεφαλαίου της ΕΕ.

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη για το μεταναστευτικό, συμφωνήθηκε να γίνεται μνεία για το θέμα στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τις χώρες της νότιας Ευρώπης να ζητούν και την αναφορά συγκεκριμένων μέτρων για την «αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης» με παράλληλη ανακατανομή των δικαιούχων διεθνούς προστασίας μεταξύ των κρατών - μελών, και απόδοση σημασίας στη χρηματοδοτική και πρακτική βοήθεια προς τα κράτη - μέλη που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές πιέσεις από λαθρομετανάστες, ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών, αλλά και τη σύναψη συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία, η οποία και θεωρείται ως μία από τις βασικές αφετηρίες μεταναστών με προορισμό την ΕΕ.

Βάσει και των τελευταίων κειμένων που εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ΕΕ προσανατολίζεται σε ενίσχυση των αντιμεταναστευτικών πρακτικών, με ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, όπως συνοριοφυλακή της FRONTEX, δημιουργία περισσότερων στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών στα κράτη - μέλη, ενώ πλέον νομιμοποιείται η 18μηνη φυλάκιση μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ χωρίς άδεια και η απαγόρευση εισόδου τους σε κράτος - μέλος της ΕΕ για πέντε χρόνια. Τέλος, ενδεικτικές είναι οι προθέσεις εκμετάλλευσης των μεταναστών από τους «27» και με τη θέσπιση της «μπλε κάρτας», η οποία θα επιτρέπει την είσοδο μεταναστών συγκεκριμένων προσόντων στην ΕΕ, μόνο εάν έχουν εξασφαλίσει συμβόλαιο εργασίας...

Η ελληνική κυβέρνηση

Ευρωακτοφυλακή, που θα εμποδίζει την είσοδο λαθρομεταναστών στις ελληνικές θάλασσες και κατ' επέκταση στο έδαφος της ΕΕ, ζητά η ελληνική κυβέρνηση, συμμεριζόμενη την προωθούμενη νεοταξική πολιτική της δημιουργίας «τειχών» που θα προστατεύουν την ευρωπαϊκή «ευημερία». Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση ζητά από την ΕΕ να πιέσει την Τουρκία, ώστε να τηρήσει τις συμφωνίες επαναπροώθησης των μεταναστών που συλλαμβάνονται.

Αναφορικά με το σχέδιο του κειμένου των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι «σε αυτή τη φάση το κείμενο δεν καλύπτει τις επιδιώξεις της Ελλάδας».

Το ζητούμενο, τόνισε η υπουργός, είναι «να υπάρξει αναφορά σε συγκεκριμένες χώρες και στην εφαρμογή των συμφωνιών επαναπροώθησης», λέγοντας ότι κύριες χώρες διέλευσης των παράνομων μεταναστών πριν φτάσουν στην Ευρώπη είναι η Λιβύη και η Τουρκία.

Στα αιτήματα της Ελλάδας συγκαταλέγεται η αναβάθμιση τoυ ευρωπαϊκού οργανισμού διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων των κρατών - μελών της ΕΕ Frontex, «δηλαδή περισσότερη παρουσία πλοίων στο Αιγαίο, αλλά και οικονομική συμμετοχή», ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Η μεταχείριση αυτών των ανθρώπων θα πρέπει να είναι ανθρώπινη», συμπλήρωσε, εντελώς υποκριτικά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ